Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

Skład osobowy:

  • dr inż. Grażyna Gozdecka - kierownik Zakładu
    pok. 308, tel. 52 374-90-56
    e-mail: grazyna.gozdecka (at) utp.edu.pl
  • prof. dr hab. Oleksandr Shyichuk
    pok. 137, tel. 52 374-90-78, 52 374 90 29
    e-mail: szyjczuk (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Wojciech Poćwiardowski
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: wojciech.pocwiardowski (at) utp.edu.pl
  • dr Józef Sadkiewicz
    pok. 305
    e-mail: jozef.sadkiewicz (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Dorota Ziółkowska
    pok. 137, tel. 52 374-90-24, 52 374-90-29
    e-mail: dorota.ziolkowska (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Joanna Szulc
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: joanna.szulc (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Małgorzata Bąk
    pok. 308, tel. 52 374-90-81
    e-mail: malgorzata.bak (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Justyna Michałko
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: justyna.michalko (at) utp.edu.pl
  • Grażyna Gordon
    pok. 155, 137, tel. 52 374-90-28, 52 374-90-24
    e-mail: grazyna.gordon (at) utp.edu.pl

Działalność dydaktyczna:

  • chemia dla studentów Wydziału Inżynierii Mechanicznej (informacje dla studentów w załącznikach)
  • materiały pochodzenia naturalnego (informacje dla studentów w załączniku)
  • materiały ceramiczne (informacje dla studentów w załączniku)
  • materiały wysokiej czystości i specjalnego przeznaczenia
  • metodologia analizy on-line (informacje dla studentów w załączniku)
  • kontrola procesowa w produkcji materiałów / process control in chemical technology
    (informacje dla studentów w załączniku / information for students in attachment)
  • termodynamika techniczna i chemiczna
  • zastosowanie analizy chemometrycznej w analityce żywności
  • technologia żywności
  • chemia żywności (informacje dla studentów: ćwiczenia, laboratorium)
  • grafika inżynierska
  • informatyka chemiczna
  • maszynoznawstwo i aparatura przemysłu chemicznego (informacje dla studentów: projekt)

Tematyka naukowo-badawcza:

  • Wykorzystanie metod komputerowych do badania produktów spożywczych
  • Granulowanie produktów spożywczych
  • analiza surfaktantów i polimerów jonowych
  • zastosowanie procesów strącania i adsorpcji do usuwania zanieczyszczeń z wód i ścieków
  • usuwanie zawiesin z wód i ścieków metodami koagulacji i flokulacji
  • identyfikacja faz metodą proszkowej dyfrakcji rentgenowskiej
  • modelowanie oddziaływań molekularnych

Specjalistyczna aparatura badawcza:

  • Urządzenie do badań wytrzymałościowych żywności firmy Zwick
  • Zestaw do badania emulsji Turbiscan
  • System do oznaczania azotu metodą Kjeldahla firmy Büchi
  • Mineralizator mikrofalowy firmy Milestone
  • Refraktometr firmy Rudolph
  • Spektrofotometr NIR firmy Büchi
  • System do oznaczania tłuszczu firmy Büchi
  • Laserowy miernik wielkości cząstek firmy Fritsch
  • Rozdrabniacze firmy Retsch
  • Suszarka rozpyłowa firmy Büchi
  • Uniwersalne urządzenie do badań wytrzymałościowych firmy Instron
  • Mieszarka do cieczy nienewtonowskich
  • Plotery solwentowe i laserowe
  • Granulator talerzowy własnej konstrukcji
  • Przesiewacz wibracyjny własnej konstrukcji
  • dyfraktometr rentgenowski firmy SEIFERT
  • spektrofotometry Vis i UV-Vis

Adres:

Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
ul. Seminaryjna 3
85-326 Bydgoszcz
tel: 52 374-90-81, 52 374-90-80
fax: 52 374-90-05

 

ZałącznikWielkość
informator dla WIM - st. niestacjonarne180.65 KB
informator dla WIM - st. stacjonarne184.33 KB
info: materiały pochodzenia naturalnego148.87 KB
info: materiały ceramiczne171.64 KB
info: metodologia analizy on-line173.12 KB
info: kontrola procesowa w produkcji materiałów / process control in chemical technology145.66 KB

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Ta strona używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji na stronie Polityce prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.