Zakres zagadnień obowiązujących na egzaminie dyplomowym dla I stopnia kierunku analityka chemiczna i spożywcza

 

  1. Omówić najważniejsze wskaźniki jakości wody
  2. Omówić prawo, na którym opiera się analiza spektrofotometryczna
  3. Wymienić kilka metali biogennych oraz kilka stanowiących trucizny
  4. Teorie kwasów i zasad
  5. Wpływ katalizatorów na szybkość reakcji chemicznych
  6. Omówić szereg napięciowy metali
  7. Analiza głównych składowych (PCA) w analityce chemicznej
  8. Wymienić odczynniki grupowe stosowane w analizie jakościowej kationów wg Freseniusa
  9. Podać przykłady ligandu prostego i wielofunkcyjnego
  10. Wymienić dwa rodzaje drgań cząsteczek w widmach FTIR
  11. Podać i omówić wzór na stałą równowagi reakcji syntezy amoniaku z pierwiastków
  12. Właściwości kwasowo - zasadowe związków chemicznych
  13. Elektrofilowa substytucja aromatyczna. Pojęcie, przykłady, warunki reakcji
  14. Reakcje utleniania w chemii organicznej
  15. Wyjaśnij pojęcie elektrofil. Używając związków zawierających co najmniej 3 atomy C omów reakcje substytucji i addycji elektrofilowej
  16. Wyjaśnij pojęcie nukleofil. Używając związków zawierających co najmniej 3 atomy C omów reakcje substytucji nukleofilowej
  17. Omów znane Ci metody wydłużania łańcucha węglowego. Do każdej metody zaproponuj przykład korzystając ze związków zawierających co najmniej 3 atomy C w cząsteczce
  18. Jakie związki metaloorganiczne można otrzymać z halogenków alkilowych? Zapisz ich reakcje otrzymywania oraz dalsze wykorzystywanie w syntezie organicznej
  19. Dokonaj charakterystyki związków aromatycznych
  20. Przedstaw mechanizm reakcji alkilowania pierścienia aromatycznego, wymień wszystkie ograniczenia alkilowania Friedela-Craftsa
  21. Na przykładzie acetofenonu omów metody otrzymywania ketonów
  22. Dokonaj opisu względnej reaktywności pochodnych kwasów karboksylowych
  23. Metody ekstrakcji analitów z próbek stałych
  24. Metody ekstrakcji analitów z próbek ciekłych
  25. Sposoby konserwacji próbek i przechowywania próbek
  26. Sposoby kontroli jakości wyników analitycznych w laboratorium
  27. Oznaczanie metali w próbkach – przygotowanie próbek i oznaczenie końcowe
  28. Oznaczanie zanieczyszczeń powietrza
  29. Chromatografia gazowa – zasada działania i zastosowanie w analizie żywności i środowiska
  30. Chromatografia cieczowa – zasada działania i zastosowanie w analizie żywności i środowiska
  31. Identyfikacja substancji za pomocą spektrometrii mas
  32. Filtracja, ze szczególnym uwzględnieniem filtracji pod stałym ciśnieniem
  33. Opory przepływu płynów w rurociągach. Podstawowe pojęcia i definicje
  34. Opory przepływu płynów przez wypełnienie. Podstawowe pojęcia i definicje
  35. Pomiar prędkości przepływu płynów. Podstawowe pojęcia i definicje
  36. Wymiana ciepła: przewodzenie, wnikanie, przenikanie. Podstawowe pojęcia i definicje
  37. Podstawy spektrofotometrii UV-Vis wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności i analizy środowiska
  38. Podstawy metod miareczkowych wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności i analizy środowiska
  39. Podstawy spektrofotometrii w bliskiej podczerwieni (NIR) wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności
  40. Technika pomiarów w podczerwieni z transformacją Fourier'a (FTIR, ATR-TFIR) wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności
  41. Metody oznaczania przeciwutleniaczy w żywności
  42. Operacje jednostkowe stosowane w przetwórstwie żywności
  43. Procesy chemiczne i biotechnologiczne w przetwórstwie żywności
  44. Systemy jakości w zakładach przemysłu spożywczego
  45. Analiza sensoryczna (narządy czucia i ich receptory, czynniki wpływające na wrażliwość sensoryczną, zasady przeprowadzania ocen sensorycznych)
  46. Scharakteryzuj metody skalowania w analizie sensorycznej
  47. Metody oznaczania pestycydów w produktach spożywczych
  48. Metody oznaczania azotanów (V) i (III) w środkach spożywczych
  49. Metody wyznaczania LD 50
  50. Wymień i scharakteryzuj główne składniki odżywcze
  51. Witaminy, ich podział i oznaczanie
  52. Rodzaje polimerowych opakowań do artykułów spożywczych i sposoby ich wytwarzania
  53. Kryteria warunkujące dopuszczenie materiałów polimerowych do kontaktu z żywnością
  54. Substancje szkodliwe, których obecność wyklucza zastosowanie tworzyw polimerowych do wytwarzania opakowań do artykułów spożywczych
  55. Metody analityczne stosowane do oceny materiałów opakowaniowych żywności
  56. Płyny modelowe w badaniach migracji globalnej materiałów planowanych do produkcji przedmiotów stykających się z żywnością
  57. Maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, gastronomii i w gospodarstwie domowym, w których stosowane są elementy konstrukcyjne wykonane z tworzyw polimerowych
  58. Charakterystyka metod pomiaru zmętnienia (nefelometria,turbidymetria)
  59. Omów metody znaczenia ilościowego z wykorzystaniem widm absorpcyjnych i emisyjnych z zakresu UV-Vis
  60. Przedstaw praktyczne metody oznaczania stężenia substancji w roztworze
  61. Prawo podziału Nernsta i jego praktyczne zastosowanie (ekstrakcja)
  62. Omów zastosowanie metod chromatografii cienkowarstwowej, gazowej i cieczowej do jakościowego i ilościowego oznaczenia substancji

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Ta strona używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji na stronie Polityce prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.