Analityka chemiczna i spożywcza

Studia niestacjonarne, pierwszego stopnia (inżynierskie) - 7 semestrów.

Specjalności:

 

Specjalność - analityka środowiska

Ważniejsze przedmioty kierunkowe i specjalistyczne:

  • Organizacja laboratorium analitycznego
  • Jakościowa analiza chemiczna
  • Ilościowa chemia analityczna
  • Nowoczesne techniki analityczne
  • Zastosowanie spektrometrii mas w analityce
  • Ochrona, monitoring i analiza środowiska
  • Analiza powietrza atmosferycznego
  • Analiza odpadów przemysłowych

Absolwent nabywa umiejętności:

  • Wprowadzania i stosowania metod analizy odpowiednich dla oznaczanego materiału zgodnie z wymaganiami UE.
  • Zaprojektowania nowoczesnego wyposażenia laboratorium.
  • Sposobu pobierania próbek do analizy i posługiwania się nowoczesnymi metodami analizy chemicznej.
  • Wykonania: analizy z zakresu kontroli jakości w laboratoriach przemysłowych, analiz kryminalistycznych, analizy w instytucjach zajmujących się ochroną środowiska.

Specjalność - analityka żywności

Ważniejsze przedmioty kierunkowe i specjalistyczne:

  • Organizacja laboratorium analitycznego
  • Jakościowa analiza chemiczna
  • Ilościowa chemia analityczna
  • Nowoczesne techniki analityczne
  • Chemia żywności
  • Metody enzymatyczne w analityce spożywczej i chemicznej
  • Podstawy technologii żywności
  • Analiza surowców i ocena produktów przemysłu spożywczegox
  • Mikrobiologia żywności
  • Toksykologia żywności
  • Podstawy analizy sensorycznej
  • Żywność funkcjonalna
  • Analiza i unieszkodliwianie ścieków przemysłu spożywczegox

Absolwent nabywa umiejętności:

  • Wprowadzania i stosowania metod analizy odpowiednich dla oznaczanego materiału zgodnie z wymaganiami UE.
  • Zaprojektowania nowoczesnego wyposażenia laboratorium.
  • Sposobu pobierania próbek do analizy i posługiwania się nowoczesnymi metodami analizy chemicznej.
  • Wykonania: analizy z zakresu kontroli jakości w laboratoriach przemysłowych, analizy w instytucjach zajmujących się kontrolą i badaniem żywności, a także w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

 

Organizacja zajęć na studiach niestacjonarnych:

  • Liczba zjazdów w semestrze: 8 (sobota, niedziela) + egzaminacyjny
  • Liczba godzin zajęć podczas jednego zjazdu: ok. 28

Odpłatność za studia niestacjonarne:

Studenci studiów niestacjonarnych zobowiązani są do wnoszenia tzw. czesnego.

 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Ta strona używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji na stronie Polityce prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.